Toborzó

„Lüktet a vér ereidben, ha kardcsörgést hallasz... 
Jóbarátod a Halál, fegyver-a-kézben rámosolyogsz... 
Fejed felett zászlót tép a szél, hogy gyõzelemre vidd... 
A Dicsõség Istene veled van, hát hiába lesnek téged a varjak. 
Kiválasztott vagy, amilyen sokezerbõl egy, ha akad - 
Harcosnak születtél!”

Kiket várunk az edzéseinkre?

Collegium Gladiatorium Kulturális Hagyományőrző Egyesület, és a Ludus Magnus Harcosképző Iskola várja azokat a fiatal fiúkat, felnőtt férfiakat, akik érdeklődnek a klasszikus harci technikák: kardforgatás, pajzshasználat, lándzsavívás, valamint az antik kultúra és hadművészet iránt. Egyesületünk a római gladiátorok küzdőstílusát az európai történelem részét képező harcművészetnek tekinti. Több éve mutatunk be gladiátorjátékokat történetileg hiteles, látványos előadásokon. Ehhez hozzátartoznak a különféle fegyvernemű harcosok páros küzdelmei is.

Mit kell tennem, ha részt szeretnék venni az edzéseken?

Ide nem szükséges jelentkezned, ha ki szeretnéd próbálni vagy megtekintenéd, akkor gyere le bátran. Kezdetben elég egy kényelmes cipő, rövidnadrág, póló és sok elszántság, kitartás, hogy komolyabb megpróbáltatások árán eljuthass arra a szintre, hogy te mutathasd be a külföldi (spanyol, horvát, angol, osztrák) és magyar közönségnek, hogyan nézhetett ki ezelőtt 2000 évvel egy gladiátorküzdelem a véráztatta arénában!

Edzés csoportkép


Hogyan volt rekonstruálható az ókori gladiátorok kiképzése és hogyan ültettük át ezt a gyakorlati edzésekbe?

A fegyverek és páncélok korhű elkészítése is komoly kutatómunkát igényelt, jóval nehezebb, izgalmasabb feladat volt azonban a kiképzés menetét és az egyes fegyvernemek harci technikáit újrateremteni, hiszen ezekről alig maradt fenn adat. A jellegzetes mozdulatokat a domborművekről és mozaikokról lestük el, de a rekonstrukcióban felhasználtuk a keleti küzdősportok, a középkori kardforgatás, a sportvívás egyes elemeit, valamint a különleges katonai egységekben felhasznált pusztakezes és fegyveres technikákat. A kísérleti időszak mára lezárult, jelenleg már kipróbált és bevált módszerek szerint dolgozunk. Az évek során – talán nem szerénytelenség állítani – egy igazi harcművészet színvonalára fejlesztettük a gladiátorok küzdőstílusát. 


Hogyan épül fel az edzés?

Az edzés első felében együtt edz mindenki, fokozattól függetlenül. Az első pár percet átmozgató, aktív bemelegítéssel töltjük, így elkerülhetőek a fokozott terhelés miatti húzódások, görcsök, sportsérülések. A bemelegítést nagyjából fél órás változatos, funkcionális erőnléti, erőnövelő szakasz követi, amit az egész csapat még együtt hajt végre. Ezután a kezdők (calvus-ok, és tiro-k, tehát azok, akik legfeljebb egy vizsgát tettek le) külön vonulnak egy oktatóval (magisterrel vagy doctoréval), akivel felkészülnek a következő vizsga állóképességi részére, valamint elsajátítják az alapvető egykardos technikákat. A próbáltak, tehát azok, akik legalább kettő vizsgát letették, saját fegyvernemük technikáját csiszolhatják tovább, valamint próbára teszik tudásukat, technikájukat egy, a párosításban megfelelő típusú ellenféllel szemben, küzdelemben.


Milyen fegyvereket használ az egyesület jelenleg?

Egyesületünk az ókori fegyverek mintájára elkészített fém fegyvereket használ a fellépések és edzések során, amelyek természetesen nincsenek kiélezve. Az újoncok a technika elsajátítására kezdetben csak fa-, valamint filckardokat használnak, hogy a későbbi, fémfegyverrel való küzdelemhez balesetmentesen szerezhessenek rutint.


Miért van szükség a vizsgarendszerre?

A vizsgarendszer alapvető célja, hogy a kezdőkből képzett harcosokat felmérje. Bebizonyíthatják, hogy elviselik a fizikai megpróbáltatásokat, hogy elbírják a fegyvereiket, könnyen mozognak nehéz páncélzatban és megtanultak olyan kontrollal bírni a fegyvereik felett, hogy azt bármilyen váratlan szituációban képesek megállítani, elkerülve az esetleges sérülést. Az első két vizsga alapvetően erőnléti részből áll, amelyben kezdőknek bizonyítani kell fizikai felkészültségüket és elszántságukat. Emellett be kell mutatni a megtanult fegyveres alaptechnikákat, valamint általános jártasságukat az ókori római történelemben, különös tekintettel a gladiátorokra.


A fegyveres harcon kívül oktatnak-e mást is?

Igen, első sorban az ókori olimpiákon is szerepelt ökölvívás és birkózás jelenik meg az edzéseken. Az ökölvívás oktatása modern box felszerelésekkel történik. Célunk természetesen nem profi boxolók képzése, csupán a harcosok szoktatása a fizikai kontaktushoz. A birkózásra tatamin kerül sor, az összecsapások két rendszerben zajlanak. Ennek megfelelően külön foglalkozunk az állásból az ellenfél földre viteléig és külön, a földről, térdelésből az ellenfél lefojtásáig - vagyis feladásig - zajló küzdelemmel.  


Mikortól van lehetőség részt venni a fellépéseken?

A második (armatus) vizsga letétele utána, ha a harcos képes meggyőző erővel és technikával páros küzdelemben részt venni, akkor felléphet, de addig sem kell kimaradnia semmi jóból. A fellépésekre már egész újoncként is lehetőség van eljutni, ahol kisegítő személyzetként támogathatja az egyesület színvonalas megjelenését, vagy akár egy látványedzésen már meg is mutatkozhat a közönség előtt.


Létezik-e verseny ebből?

Mivel világszerte is nagyon kevés egyesület foglalkozik hasonló, harcművészeti szinten gladiátor hagyományőrzésel és nehéz lenne ebből fair küzdelmeket rekonstruálni, ezért itt nem léteznek versenyek. Azonban az egyesület keretein belül félévente rendezünk birkózó bajnokságot 2 súlycsoportban, valamint 4 évente az edzőtáborban megrendezésre kerül a gladiátor olimpia, amelyek megnyerésével ki lehet harcolni az egyesület többi tagjának tiszteletét.

Kedvcsinálónak itt egy edzésvideó: